Orthodontics

Diş Eksiklikleri Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti hastalıkları, tedavi edilmemiş çürük dişler veya travmalara bağlı diş kayıpları gelişebilir. Diş kayıpları çiğneme fonksiyonunun etkin biçimde yapılmasını engeller. Bu da, hastalarda hem beslenme problemlerine hem de eklem bölgesinde ağrılara neden olabilir. Diş kayıplarının tedavisinde birçok farklı tedavi seçeneğini bulunmaktadır. Komşu dişlerden destek alınarak yapılan köprü protezler veya diş desteğinin sağlanamadığı ağızlarda, hastanın gün içerisinde çıkardığı, ağız içine yapıştırılmayan hareketli protezler sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu tedavi seçenekleri birçok dezavantaj da barındırmaktadır. Köprü protezlerde, eğer dişsiz bölgeye komşu dişlerde çürük veya dolgu gibi diş dokusuna zarar veren bir işlem uygulanmışsa ekonomik ve daha kısa süreli bir tedavi olması nedeniyle tercih edilebilir. Ancak sağlıklı dişlerde, dişin üst katmanı aşındırılarak bir kaplama yapılacağı için ileri de bu dişlerde de problem gözlenebilir. Hareketli protezlerde ise çiğneme kuvvetleri direkt olarak kemik yüzeyine iletilir ve kemik kaybına neden olabilir. Bu da zaman içinde uygulanan protezde uyumsuzluklara neden olabilir. Bu nedenle, bu tedavi yöntemlerine alternatif olarak dental implantlar günümüzde tercih edilmektedir.

Dental İmplant Nedir?

Dental implantlar, kemik doku içine vidalanan ve yapılacak protez için desteklik sağlayan titanyum esaslı materyallerdir.

Dental İmplanta Bağlı Alerji Gelişir Mi?

Titanyum esaslı bu malzemelere bağlı gelişen alerji vakaları yok denecek kadar azdır. Ancak hassas bünyeler için ve alerji öyküsü olan hastalarda uygun laboratuvar testleri yapılmalı ve alerji gelişimi analiz edilmelidir.

Dental İmplantlar Ne Zaman Uygulanır?

Her yaş grubunda kullanılabilen bu materyaller, diş çekimiyle aynı anda veya diş çekiminden sonra uygulanabilmektedir.

Dental İmplant Uygulama Süresi Ne Kadardır?

Dental implant uygulaması diş çekimie benzer ve hatta hastalar açısından daha rahat bir işlem olarak adlandırılmaktadır. Ortalama 15 dk gibi kısa bir sürede dental implant kemik içine yerleştirilebilir. İşlem süresinde cerrahın becerisi ve cerrahi ekibin deneyimi de oldukça önemlidir.

Uygulama Sonrası Dönemde Ağrı Olur Mu?

Dental implant cerrahisi sonrası, şişlik, ağrı ve buna bağlı ağız açma kısıtlığı gelişebilir. Ancak bu bulgular üç gün içerisinde gerilemektedir ve hastalar uygun bakımla implant cerrahisi sonrası normal rutinlerine geri dönebilmektedir.

Bu Uygulamanın Özelliği Nedir?

Dental implant uygulaması, çene kemiğinde gerçekleşen kemik erimesinin azaltılmasında etkilidir. Komşu dişlerin çekilmiş diş boşluklarına devrilmesini ve buna bağlı kapanışın bozulmasını engeller. Uygulanacak protezler ile çiğneme fonksiyonunun daha etkin gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Komşu dişlerde herhangi bir işlem yapılmadığında ilgili dişler korunmuş olur.

Uygulama Sonrası Ne Zaman Protezler Takılabilir?

Dental implant cerrahisi sonrası, iyileşme için alt çenede en az 3, üst çenede ise en az 4 ay beklenmektedir. Bu süre içinde hastalar ayda 1 kontrole çağırılır ve tam bir iyileşme sağlandıktan sonra protez uygulanabilir. Bu bekleme süresinin amacı ise implant çevresindeki kemik dokunun tamirinin sağlanması ve üzerine gelecek çiğneme yüklerinin taşınabilmesinin sağlanmasıdır. Son dönemde diş eksikliklerinin tedavisinin daha kısa sürede gerçekleştirilmesi için implant cerrahisiyle birlikte protez uygulaması da gerçekleştirilebilmektedir. İmplantla aynı anda protez uygulaması, özellikle ön bölge diş kayıplarında hastaların estetik kaygılarının giderilmesine yardımcı olur. Diş çekimiyle aynı anda yapılabilen bu uygulama ile hasta sosyal hayatına sıkıntı yaşamadan geri dönebilir.

Dental İmplantlar Uzun Süreli Bir Tedavi Sağlar Mı?

Dental implantların ağız içinde uzun süre ve sağlıklı olarak kalabilmesi için belli şartların sağlanması oldukça önemlidir. Öncelikli olarak doğru planlama sağlanmalı ve hasta kontrollerinde devamlılık sağlanmalıdır. Planlamada, röntgen alımı ve ağız içi muayene oldukça önemlidir. Uygulama öncesi, röntgen alımı ile kemiğin boyutu değerlendirilir ve uygulanacak olan implantın çapı belirlenir. Ağız içi muayenede ise kaç adet implant uygulanacağı belirlenmektedir. Bu sayede, hastanın rahat bir çiğneme yapabilmesi için uygun planlama gerçekleştirilmiş olur. Uygulama sonrası hasta aylık kontrole gelir ve implant ile kemik iyileşmesi değerlendirilir. Ancak bu takiplerin protez uygulaması sonrası da tekrarlanması gerekmektedir. hastalar çoğunlukla sıkıntı yaşamadıkları sürece diş hekimlerine danışmamaktadır. Bu da implant sağlığını tehlikeye atmaktadır. Genellikle önerilen, ilk 6 ay için 3 ayda bir, birinci yılda ve ilk üç sene yılda bir olacak şekilde kontrollerin yapılması gerektiğidir.

Dental İmplant Bakımı Nasıl Yapılır?

Dental implant uygulaması sonrası ağız hijyeni oldukça önemli bir hal alır. çünkü implantlar çevresindeki gıda birikimleri kemik kaybına neden olur ve bu da implant kaybına yol açabilir. Bu nedenle hastalar günde en az iki kez implantların temizliğini yapmalı, ara yüzfırçaları ve diş ipleriyle etkili bir bakım gerçekleştirilmelidir. Özetle; dental implant cerrahisi günümüzde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak doğru teşhis, planlama ve deneyimli bir cerrahi ekiple başarı şansının artacağı unutulmamalıdır. Bu şartlar sağlandığında, dental implantlar, kayıp yaşanmadan ve uzun dönem ağız içinde fonksiyonlarını sürdürebilirler.

Yazar: Tayfun Günbay Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Prof. Dr., Dental Center İzmir

Send Whatsapp Message